Rob Verschoor
Reisleider/Gids
Welke Vasa fietsdisciplines doe je?
Racefiets, gravelbike en MTB.
Met MTB ben ik actief op de x-country, enduro en e-MTB.
Wanneer en hoe ben je met fietsen in aanraking gekomen?
Ik zit al op de racefiets sinds mijn vijftiende. Later werd dat in de winter afgewisseld met Mountainbiken. Zo’n 10 jaar geleden ben ik MTB-marathons gaan rijden. Er was toen een leuke competitie -de sforze marathoncup, waar ik een aantal jaren fanatiek aan heb mee gedaan. Met deze cup reed je MTB marathons in Nederland, Belgie en Duitsland. Ook heb ik de laatste jaren een aantal meerdaagse wedstrijden in Oostenrijk, Zuid Afrika en Zwitserland gereden. Daarnaast doe ik nog wat korte MTB x-country wedstrijdjes voor de afwisseling. Waaronder de laatste 2 jaar het NK voor de e-MTB. En uiteraard doe ik ook mee met het populaire “Gravellen”. In de omgeving waar ik woon, het Gooi en de Utrechtse Heuvelrug, is dit een leuke aanvulling.
Wat was je eerste fietsreis met Vasa Sport?
Mijn eerste reis -als gids in opleiding- was de Tour de MontBlanc in 2017. De route en paadjes die we toen reden door het Franse hoog gebergte vond ik fantastisch. De blikken en het applaus van de verbaasde wandelaars toen we van de grand col Ferret (2537m) afdaalden maakten deze trip onvergetelijk.
Wat doe je naast het gidsen?
Ik werk voor Transavia als piloot en heb een nevenfunctie als technisch vlieger. Naast de reguliere vluchten -alles rond de Middellandse zee- houd ik me bezig met ontwikkelingen in de vliegtuigvloot, cockpit procedures, testvluchten en aanvliegroutes voor vliegvelden.
Wat is jouw favoriete Vasa reis en waarom?
Daar is niet zo makkelijk een antwoord op te geven, ik vindt eigenlijk alle reizen leuk. Iedere reis heeft zo zijn eigen uitdagingen en kun je volop genieten van de mooie natuur en het samen buiten bezig zijn. Maar het meest blij wordt ik van een reis waar we met een groep de berg af knallen over mooie trailtjes. Als we dan ook nog met een lift omhoog kunnen zodat we dit een paar keer kunnen doen dan is het helemaal prima. Wat dat betreft is de eMTB een uitkomst voor als er geen liften zijn.
Voor wie, of voor welke reizen vindt je de e-MTB geschikt ?
Oh, dat is een veel makkelijkere vraag. De eMTB is werkelijk heel veelzijdig en het is heel erg leuk om met zo’n fiets op pad te gaan. Eigenlijk is die voor iedereen en voor alle MTB reizen geschikt. In Nederland denken de sportieve fietsers vaak dat het alleen voor oudere of minder sportieve fietsers is maar dat is echt onzin. In de bergen zal je voor een eMTB kiezen als je sneller een klim wilt voltooien zodat er meer afdaal meters gemaakt kunnen worden. Daarnaast kan de eMTB een uitkomst zijn als er in een groep teveel nivo verschil zit. Ook zien we dat op lastige technische trailtjes de eMTB-er er beter overheen komt. Je kan met een eMTB steilere klimmen makkelijker op rijden en ook afdalen geeft vanwege de bouw van de fiets vaak meer stabiliteit en vertrouwen.
Daarnaast heb ik gewoon ongelooflijk veel lol als ik met mijn eMTB op pad ben. Denk niet dat ik het dan rustig aan doe, ik rijd in dezelfde hartslag zones als op de gewone MTB het gaat alleen veel harder.
Wat vind jij er het leukste aan om met deelnemers op stap te zijn?
Het is voornamelijk leuk om met een groep samen het avontuur van een transalp aan te gaan. Met alles wat we onderweg beleven blijkt toch iedere keer weer aan het eind van een reis dat we veel mooie verhalen hebben over wat we gezien of meegemaakt hebben. Vaak gebeuren de dingen ook “toevallig”, dat ene restaurant wat dicht blijkt lijkt te zijn zorgt ervoor dat we bij een veel authentieker plekje tussen de lokale bouwvakkers een heerlijke lunch geserveerd krijgen. Maar ook heroïsche beklimmingen zoals de Theodul passage in de MontBlanc-Matterhorn reis waar je als groep letterlijk in de voetstappen van je voorganger 1,5 uur door de sneeuw ploetert met de fiets op je nek blijkt achteraf een groot avontuur en een belevenis waar je als solo-rijder nooit aan was begonnen.
Heb je nog tips aan deelnemers van de reizen?
Heb je even….Nou valt het vaak wel mee hoor, de meesten beginnen goed voorbereid aan een reis. Maar een week of weekendreis MTB reis beginnen zonder een extra setje remblokken is natuurlijk niet handig. Wat ook vaak vergeten wordt zijn reserve spaken. Eigenlijk zou iedereen bij aankoop van een nieuwe fiets een set reserve spaken erbij moeten nemen (en een derailleur achter padje). Vrijwel op iedere reis krijgen we te maken met spaakbreuk en het blijkt erg lastig te zijn om dan bij lokale fietsenwinkels de juiste spaken te vinden.
Daarnaast is het van belang dat de juiste reis gekozen wordt, lees de informatie op de Vasa website goed door en probeer een beeld te krijgen of het nivo van de reis bij je past. Als er twijfel is bel dan op en vraag om meer informatie. Het is erg jammer als een reis niet voldoet aan je verwachtingen of als je conditie of technische skills niet matchen met het nivo van de andere deelnemers.