Lees hier hoe je het beste naar de startplaats reist en welke opties er zijn voor fietstransport en transfers.
1. Reizen naar Kathmandu (Nepal)
2. Reisdocumenten
3. Fysiek en gezondheid
4. Bagage
1. Je reis naar Nepal
Je reist op eigen gelegenheid naar de luchthaven Kathmandu (KTM)
Vliegen
Boek je vliegtickets van Amsterdam of Brussel via Istanbul naar Kathmandu (KTM). Kijk op skyscanner.nl voor de mogelijkheden. Kijk op skyscanner.nl voor de mogelijkheden. Boek je een vlucht met Turkisch Airlines dan kun je tot 23 kilo ruimbagage meenemen hier valt je fietskoffer onder.
De vluchten die we aanraden vanuit Amsterdam of Brussel:
AMS Amsterdam – KTM Kathmandu
Heenvlucht:
28.05.2025, vertrek 11:15 uur - AMS Amsterdam Schiphol – aankomst 15.45 uur IST Istanbul, Turkisch Airlines TK1952.
28.05.2025, vertrek 20.20 uur IST Istanbul – aankomst 30.05.2025 06:00 uur KTM Kathmandu. Turkisch Airlines TK726
Terugvlucht:
08.06.2025, vertrek 07.25 uur – KTM Kathmandu – aankomst 12.45 uur IST Istanbul, Turkisch Airlines TK727
08.06.2025, vertrek 14:10 uur – IST Istanbul – aankomst 16.50 uur AMS Amsterdam, Turkisch Airlines TK1953
BRU Brussel – KTM Kathmandu
Heenvlucht:
28.05.2025, vertrek 11:10 uur – BRU Brussel – aankomst 15.40 uur IST Istanbul, Turkisch Airlines TK1938.
28.05.2025, vertrek 20.20 uur IST Istanbul – aankomst 30.05.2025 06:00 uur KTM Kathmandu. Turkisch Airlines TK726
Terugvlucht:
08.06.2025, vertrek 07.25 uur – KTM Kathmandu – aankomst 12.45 uur IST Istanbul, Turkisch Airlines TK727
08.06.2025, vertrek 15:00 uur – IST Istanbul – aankomst 17.25 uur BR Brussel, Turkisch Airlines TK1939
Je regelt zelf de vliegreis naar Kathmandu
Wacht met het boeken van je ticket op de bevestiging dat de reis doorgaat. Uiterlijk 2 maanden voor de reis is dat bekend, meestal eerder. Je ontvangt bericht via Mijn Reispagina. Daarna boek je de tickets.
Je reisschema geef je aan ons door via Mijn Reispagina, bij de aanvullende gegevens.
Andere vlucht?
Boek je een andere vlucht dan de vlucht die wij aanraden dan moet je op donderdag 29.05.2025 om 06:30 uur op de luchthaven van Kathmandu KTM zijn.
Transfers geregeld
Alle transfers t.b.v. van het reisprogramma vanaf Kathmandu en de binnenlandse vlucht Pokhara - Kathmandu zijn inbegrepen in de reis en worden door Vasa Sport georganiseerd.
Dit mag niet mee in het vliegtuig
eBikes en ook losse accu’s mogen niet in het vliegtuig worden vervoerd.
Gereedschap tools, CO2 patronen, accu’s/batterijen, Leathermans, scherpe voorwerpen, reserve spaken e.d. doe je in de ruimbagage, ze mogen bij het vliegen niet in je handbagage worden vervoerd! Neem je helm en fietsschoenen altijd mee als handbagage.
2. Reis documenten
Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn op het einde van de reis.
Een visum voor Nepal kost momenteel 30 Usd (tot 15 dagen in het land) en kan je ter plekke bij aankomst op de luchthaven in Kathmandu of online als e-visum via het Consulaat voor Nepal in Nederland of België. Aan te raden is het Visum voorafgaand aan de reis te regelen.
Permits
Om te mountainbiken in het Annapurna Circuit, moet je een vergunning hebben, de Annapurna Conservation Area Permit, en een TIMS Card. Deze twee vergunningen zijn verplicht. Beide permits worden door Vasa Sport geregeld.
Annapurna Conservation Area-vergunning (ACAP)
Helpt bij het financieren van beschermingsinspanningen en duurzame toerisme-initiatieven in de regio.
TIMS-kaart
De TIMS-kaart heeft als doel om trekkers te volgen en hun veiligheid te garanderen.
3. Fysiek en Gezondheid
De grootste uitdaging voor alle mountainbiker is de hoogte, we mountainbiken namelijk over 5416m. Een goede voorbereiding en basisconditie is daarom erg belangrijk.
Wanneer je met Vasa Sport op reis gaat, is een medische sportkeuring niet verplicht, maar we adviseren het wel. Zo kun je aantonen dat je lichamelijk in staat bent om verantwoord aan een dergelijk actief programma deel te nemen. Dit niet alleen voor ons als reisorganisatie, maar ook voor jouw eigen welzijn.
Door de hoogte is er kans op hoogteziekte. Dit nemen we heel serieus. Jouw en onze gezondheid heeft onze hoogste prioriteit.
De lokale gidsen hebben jarenlange ervaring om met mountainbikers en trekkers op grote hoogte te verblijven. Een goede communicatie is erg belangrijk: iedere avond briefen en bespreken hoe de dag was en hoe je je voelt, helpt ons om hoogteziekte (of iets anders) vast te kunnen stellen. We nemen een EHBO kit mee. Iedere deelnemer is verantwoordelijk voor hun persoonlijke EHBO set, bv als je allergisch bent voor een specifiek medicijn. We nemen een saturatie en hartslagmeter om dagelijks je hartfrequentie en het zuurstofgehalte in het bloed te meten. We checken vanaf het begin van de reis je hartslag en saturatie en monitoren dit. Bij markante afwijkingen in jouw hartritme en saturatie kan dat wijzen op hoogteziekte of bijvoorbeeld griep.
Symptomen van hoogteziekte zijn:
- geen eetlust
- slecht uit je woorden komen
- hoofdpijn
- misselijk
- moeheid
Maatregelen om hoogteziekte te vermijden en te checken:
- Langzaam stijgen, inclusief acclimatisatie dag (dit doen wij in Manang op 3500 m). We hebben de stijging zo ontwikkeld dat de stijging verantwoord is en dit de kans op hoogteziekte verkleint. In Manang, waar we twee nachten verblijven, is een rustdag mogelijk, hier is een medische post.
- Niet te hoge inspanning leveren, het is geen wedstrijd. We zullen dus ook in de dagen voorafgaand erop letten dat we op een rustig tempo klimmen.
- Heel veel drinken (thee en water), geen alcohol drinken!
- Het medicijn Diamox (vochtafdrijver) kan gebruikt worden tegen hoogteziekte of om klachten te verminderen bij hoogteziekte. Dit medicijn kan je meenemen en is te verkrijgen op recept via de GGD of huisarts. Informeer hiernaar bij je huisarts of GGD.
- Zorgen voor een goed herstel na fietsdagen en zo min mogelijk energie verbruiken. Bijvoorbeeld door lekker warm te slapen.
- Lekker fit zijn voorafgaand aan de trip.
- Thuis acclimatiseren door te slapen in een hoogtetent te huren bij Altitude Dream. (We hebben dit besproken met een collega berggids die veel expedities doet in de Himalaya, hij zegt dat dit vooral nodig is als je echt voor een prestatietocht gaat, dus bijvoorbeeld als je in korte tijd zo veel mogelijk hoogte wil winnen).
- Na de pass op 5400 meter dalen we meteen naar 3600 meter, dit is een flinke daling en een mooie hoogte om vervolgens op te overnachten en te herstellen.
In het programma hebben we de ruimte om een extra dag ergens te blijven in geval van klachten, deze dag kan ingehaald worden in de afdaling. In geval van lichte klachten kan het ook zomaar zo zijn dat na een goede nachtrust weer ok bent. In geval van ernstige klachten wordt er niet getwijfeld en zullen de nooddiensten ingeschakeld worden. De lokale gidsen zijn altijd in contact met de nooddiensten. Je wordt dan per helikopter geëvacueerd naar Kathmandu. Dit is in Nepal heel goed geregeld vanwege het grote aantal toeristen dat hoog in de bergen op pad is. Als je lager bent zal je dan snel herstellen. Mocht dit gebeuren wordt er voor een alternatief programma gezorgd in Kathmandu, aansluiten bij de groep is dan helaas niet meer mogelijk.
4. Bagage
Overdag draag je jouw fietsrugzak met typische items die je overdag nodig hebt : reserveonderdelen, zonnecreme, zonnebril, waterfles, telefoon ed.
De items die je ’s avonds nodig hebt stop je in een duffelbag. Per twee deelnemers, stellen we een drager ter beschikking, die dagelijks voor onze bagage zorgen. De dragers nemen ze jeeps/openbaar vervoer naar de volgende verblijfplaats, maar soms moeten ze te voet. Daarom beperken we het gewicht per drager tot 20 kg in totaal, dat betekent dat je per persoon naar je fietsuitrusting en fietsrugzak maximaal 10 kilo bagage kan meenemen. Ruim voorafgaand aan de reis ontvang je een paklijst met noodzakelijke bagage die je nodig hebt
Vragen? Stuur een e-mail.