Op zondag 4 september begon alweer de eerste etappe van de derde Tour du Mont Blanc reis van dit seizoen. Traditiegetrouw werd er op zaterdagmiddag gestart met het infietsrondje, een grote groep mountainbikers had zich verzameld in Bettex om de benen los te trappen.
Een pittige infietsronde
Het infietsrondje is vrij technische en al snel bleek dat we met een ervaren en sterke groep fietsers te maken hadden. Dat was een fijn gegeven want kracht en techniek is tijdens deze ronde rondom de hoogste berg van Europa zeker geen overbodige luxe maar eerder een pré.
De hoogste berg van de Alpen
Op zondagochtend werd er op zijn Frans ontbeten met croissants en pain au chocolats en met uitzicht op een overweldigende Mont Blanc. In zes dagen tijd zouden we er in een rondje ‘met de klok mee’ omheen fietsen.
De eerste etappe was die naar ‘de hoofdstad van de bergsport ter wereld’ Chamonix. Er werd gestart in vijf groepen; twee rode, twee blauwe en een GPS groep die de rode route reden. De routes bracht de renners over twee hele steile beklimmingen, die van de Col de Voza en de klim naar Refuge de Miage, dit was een voorbode voor de rest van de week.
De grindwegen rondom de Mont Blanc zijn over het algemeen namelijk behoorlijk steil aangelegd. Voor alle deelnemers waren de beklimmingen net wel of net niet helemaal te fietsen. Eén ding was een feit: zwaar was het voor iedereen.
Na beide beklimming volgt een technische trail afdaling als beloning. De vier gegidste groepen kwamen net voor de regen binnen in Chamonix. Alleen de GPS’ers werden tijdens de eerste etappe achtervolgt door pech, zoals een valpartij en mankementen aan de fiets.
Het was bikkelen!
Op maandag was er slecht weer voorspeld, goed aangekleed vertrok men in de regen richting Trient in Zwitserland. Om hier aan te komen moest eerst de Col de Balme op 2200 meter beklommen worden. De twee blauwe groepen konden de verleiding van de lift niet weerstaan en werden zo zonder enige moeite 500 hoogtemeters hogerop afgezet. De rode groepen deden dit uiteraard niet en vochten zich een weg omhoog over gladde en steile grindwegen.
Nat en voldaan van de beklimming zat bijna de voltallige Vasa groep te lunchen in een piepklein hutje op 2100 meter, de omeletten en tartiflatte gingen er als ‘zoete broodjes’ over de toonbank. Vanaf de top van de Col de Balme volgt een afwisselende trail naar Trient over steen, boomwortels en gras.
In Trient aangekomen was, na een warme douche, de kou en nattigheid alweer snel vergeten en achteraf valt het ‘slechte weer’ dan ook wel weer mee.
Drie landen: Frankrijk, Zwitserland en Italië
Op dag 3 trokken de wolken snel weg en maakte plaats voor de zon die in de rest van de week niet meer zou verdwijnen. Er werd genoten van de heftige afdaling vanaf de Col de Planches naar Martigny en afgezien in de klim naar Champex. In Champex werd er geslapen op slaapzalen in een gezellige herberg.
Steil, technische, zwaar maar o zo mooi!
Op dag 4 en 5 volgde de koninginnenrit en koningsrit over respectievelijk de Col de Ferret (2525m) en de Col de la Seigne (2505m). De gidsen werden verast door het feit dat bijna de hele groep fietsend bovenkwam op de Col de Ferret. De laatste vijfhonderd hoogtemeters van deze klim zijn namelijk enorm steil en lopen over een trail. Daarom was het des te mooier om te constateren dat iedereen streed voor wat hij/zij waard was en daardoor meestal fietsend boven kwam. Als beloning krijg je een zeer uitdagende trail voorgeschoteld die lastig is vanwege allerlei afwateringssystemen die dwars over de trail zijn aangelegd. Voor de één is dat te gek, voor de andere betekend dat veel lopen.
De Col de la Seigne in etappe 5 is van hetzelfde kaliber als de Col de Ferret alleen de afdaling is stukken sneller en minder technisch.
Na de lunch trapte men vrij gemakkelijk de Cormet de Roselend op, stukken van 6 á 7% voelde inmiddels aan als vals plat.
Bubbels en kaasfondue
De laatste dag is zeker geen uitfiets etappe, want iedereen beklimt nogmaals een Col van 2300 meter hoog en hiermee is het rondje rondom de Mont Blanc volbracht. In Bettex werd iedereen ontvangen met bubbels op het terras! De chef van het hotel in Bettex had voor de gelegenheid kaas en vlees fondue gemaakt waardoor iedereen met een goed gevulde maag naar bed ging om de volgende dag terug huiswaarts te rijden.
Beste mountainbikers bedankt!
Vanwege de populariteit staat de Tour du Mont Blanc in 2017 maar liefst vijf keer op het programma. Bekijk de website voor meer informatie en alle data:
> Informatie Tour du Mont Blanc <