Lees hier meer over Valadalen als langlaufbestemming en hoe je het beste naar Zweden reist.
1. Over Valadalen
2. Route en vereiste ervaring
3. Reizen naar Valadalen
1. Over Valadalen, natuurreservaat op de grens met Noorwegen
Het Vålådalen natuurreservaat ligt op de grens met Noorwegen, in het zuidelijk deel van de bergen bij Åre, ten hoogte van het Noorse Trondheim. Het ligt in de provincie Jämtland in de regio Norrland in Zweden. Het gebied staat op de lijst om uitgeroepen te worden tot nationaal park, maar is nu nog een natuurreservaat. De hoogste top is de Ottfjallstoppen op 1.266 meter.
In de zomer is dit een populair gebied onder wandelaars. In de winter is het een wintersportgebied. Bij buitenlandse bezoekers is Vålådalen nog relatief onbekend. Je zult er dan ook voornamelijk Zweden en Noren tegenkomen.
Het gebied is vrij wild en ruig. Ondanks dat de winterroute bestaakt (kruizen) is, is ervaring in het toerlanglaufen een vereiste voor deze trektocht.
Altijd sneeuw!
Vanwege de noordelijke ligging, de hoogte en het tijdstip waarop we deze reis aanbieden ligt er altijd sneeuw. Bovendien zijn de temperaturen in de winter er zelden boven nul, waardoor de sneeuw die er al gevallen is ook blijft liggen.
Authentieke, sfeervolle Zweedse berghutten
Je overnacht in authentieke Zweedse berghutten die op dagafstand van elkaar liggen.
Kenmerkend zijn de praktische indeling en eenvoud. We overnachten gedurende de week in Zweedse berghutten wat vaak een verzameling kleine, knusse houten hutjes is met een gemeenschappelijke kookruimte en eenvoudige slaapzalen met stapelbedden. De slaapzalen zijn gemengd, we slapen dus allemaal bij elkaar en maken geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Heel Scandinavisch. Er zijn dekbedden en kussens, maar een lakenzak en kussensloop neem je zelf mee.
Er is geen elektriciteit: je hakt zelf je hout klein en stookt de kachel op. Sanitaire voorzieningen zijn eenvoudig en douches afwezig. Naar de wc gaan is een belevenis: kleine houten huisjes op enkele meters van de hut.
De Zweedse stugorna hebben een klein winkeltje én een knusse traditionele sauna. Eerst opwarmen bij de hout gestookte kachel en dan rollen door de sneeuw. Dit is pas echt genieten van een eenvoudig leven!
We maken zelf ons eten klaar en vullen ’s ochtends de thermosflessen met warm water voor thee en koffie onderweg. We lunchen als het mooi weer is buiten en anders in een schuilhutje of noodtent die de gids mee heeft, met ons zelfgemaakte lunchpakket. Avondeten doen we in de hutten.
De startlocatie is een “Mountainstation” met luxere voorzieningen zoals een restaurantgedeelte, ontbijt, elektriciteit, wc, douche, internet.
2. Route en vereiste ervaring
Welke route volgen we?
We lopen de route met de klok mee via de gemarkeerde winterroute. Als de weersomstandigheden het toelaten zullen we van de route afwijken en zelf navigeren in het landschap. De gids zorgt voor de navigatie en zorgt er voor dat je elke dag op een veilige en verantwoorde wijze bij de volgende accommodatie terecht komt. Onderweg proberen we waar mogelijk een bergtop mee te pakken en te genieten van de witte vergezichten. Hier kun je schitterende foto’s maken om aan het thuisfront te laten zien.
Vereiste ervaring
Je langlauft met een rugzak van ongeveer 15 kilo van hut naar hut. Ervaring met langlaufen of alpineskiën is vereist, evenals een goede conditie (minimaal 2 x per week sporten), koudebestendigheid én een sportieve instelling.
Het succes van deze tocht is afhankelijk van allerlei omstandigheden, maar vooral van je eigen instelling. Af en toe een onverwachte sneeuwduik hoort erbij en daarnaast geldt: er is geen slecht weer, alleen slechte kleding.
Voor ons betekent dat dat we op de toerdagen altijd op pad gaan, tenzij het zicht zo slecht is dat we de veiligheid niet kunnen waarborgen. Dan blijven we in de hut. We blijven 2 dagen op dezelfde plaats wat dient als rustdag, reserve dag voor slecht weer of een mooie dagtocht te maken.
Voordat je aan deze tocht deelneemt, raden we je aan om de backcountrycursus Schwarzwald of backcountry trekking Feldberg of een vergelijkbare tocht in Scandinavië te hebben gedaan!
Voorbereidingsbijeenkomst
Voor deze reis houden we een voorbereidingsbijeenkomst. We informeren je zodra de datum van deze bijeenkomst bekend is.
STF lidmaatschap
De reisprijs is berekend op je STF lidmaatschap. Met dit lidmaatschap krijgen we korting in de accommodaties waar we overnachten. STF lidmaatschap is verplicht bij deze reis! Via deze link kan je online je STF lidmaatschap aanvragen. Je kunt ook een STF lidmaatschap kopen in de startplaats.
3. Je reis naar Valadalen
Deze reis is op basis van eigen vervoer en je reist op eigen gelegenheid naar Zweden
De heen en terugreis naar Valadalen mountainstation boek je zelf. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden. Je kunt vliegen naar Stockholm (Arlanda), Ostersund of Trondheim met aansluitend een (nacht)trein naar Undersaker. Vanaf daar reis je met de bus of taxi naar Valadalen Mountain station.
De vlieg- en treinreis naar dit startpunt dien je zelf te regelen. Treintickets zijn te boeken via de website van de Zweedse spoorwegen SJ. Zorg er voor dat je op de startdag van de reis om 18:00 uur in Valadalen Mountain bent.
Op de laatste tochtdag van de reis komen we om uiterlijk 14.00 uur weer in Valadalen aan. Vandaar neem je in de middag de bus of taxi naar Undersaker en vervolgens terug naar het vliegveld van jouw keuze. Daar overnacht je (zelf regelen) en vlieg je de volgende dag terug naar huis.
Bij KLM kan je zelf sportbagage/ski’s aanmelden. Op de voorbereidingsdag bij Vasa Sport in Nederland spreken we af om 1 of 2 gezamenlijke skitassen mee te nemen. Dat scheelt in de kosten.
Tip: zorg bij het boeken van je tickets dat je voldoende overstaptijd hebt.
Wacht met het boeken van je tickets tot je bevestiging ontvangt dat de reis doorgaat. Dat is uiterlijk 2 maanden voor de reis bekend, meestal eerder. Je ontvangt bericht via Mijn Reispagina. Daarna boek je de tickets.
Vragen? Stuur een e-mail.