1. Gravelbike
2. Banden
3. Verzet
4. Pedalen
5. Remmen
6. Fietswinkelpartners
1. Gravelbike
Wat is de ideale gravelbike fiets?
Kort door de bocht is een gravelbike een racefiets waar dikkere banden op liggen met profiel. De geometrie van de fiets is afgestemd voor de perfecte mix van snelheid en comfort op asfalt en onverharde gravelpaden.
- bredere banden (38-55mm)
- profiel
- schijfremmen
- geometrie met rustiger rijgedrag
- krom stuur
MTB of ATB
Als je geen speciale gravelbike hebt kun je ook prima de routes rijden met een ATB of MTB. Met een 29-er hardtail en wat smallere banden stuif je over de gravelpaden. Een specifieke gravelbike is weliswaar lichter in gewicht en heeft een ander stuurgedrag, maar op je MTB zit je natuurlijk superstabiel. Het voordeel van een MTB is dat er standaard een wat lichter verzet op zit en een verende voorvork geeft wat meer comfort.
Zeker niet op de racefiets!
Minder geschikt is een fullsuspension MTB. Het extra comfort van de vering weegt niet op tegen het zwaardere gewicht en efficiency verlies tijdens het klimmen. Het zal duidelijk zijn dat je met een racefiets onze gravelroutes niet kunt rijden.
De fietspositie
De fietspositie moet zodanig zijn, dat deze gedurende lange tijd, zonder klachten (met rugzak) volgehouden kan worden. Een (te) gestrekte houding is aerodynamischer, maar ook kwetsbaarder voor de rug. De fietspositie kan aangepast worden door een iets kortere stuurpen te monteren. Er is tijdens een weekreis geen/nauwelijks tijd om rugklachten te laten herstellen.
Mecanicien op reis
Tijdens een reis heeft Vasa Sport tenminste één mecanicien mee. In principe sleutel je zelf aan jouw fiets. Onze mecanicien kan je bij meer ingrijpende of ingewikkelde reparaties ondersteunen of deze voor je verzorgen.
De mecanicien heeft tevens een uitgebreide gereedschapskist, een fietsstandaard en reserve-materiaal mee (Vasa Shop). Op elke overnachtingsplaats richten wij een mobiele werkplaats in, waar je onderhoud aan de fiets kunt plegen. Naast je eigen gereedschap kun je tijdens de reis vrij gebruik maken van het gereedschap en de fietsstandaard van Vasa Sport. Reservemateriaal kun je tegen betaling in de Vasa Shop aanschaffen.
Vasa Sport heeft altijd 1 of meerdere reservefietsen mee.
2. Gravelbanden
Gravelbiken vereist de juiste banden voor een optimale ervaring. Met een ruime hoeveelheid aan opties op de markt, is de keuze afhankelijk van je specifieke behoeften.
Bij Vasa Sport, waar gravelreizen 70% onverharde paden en 30% asfalt omvatten, is ons advies de Schwalbe G-One R.
We lichten deze keuze graag toe.
5 Belangrijke algemene overwegingen
1. Profiel en Prestaties:
Een band met zeer weinig profiel loopt licht op de weg maar geeft te weinig grip op onverhard terrein. Een band met veel profiel geeft veel grip op onverhard terrein en bij natte/modderige omstandigheden maar rolt niet zo lekker op het asfalt. Een gebalanceerde band is ideaal: voldoende profiel voor grip en toch soepel op het asfalt.
2. Tubeless:
Tubeless banden bieden vier belangrijke voordelen:
- Lagere rolweerstand.
Dit vermindert de rolweerstand beduidend. De rolweerstand is zelfs lager dan bij superlichte wedstrijdbanden.
- Meer grip.
Je kan met lagere bandenspanning rijden omdat er geen stootlekken kunnen ontstaan zoals bij een binnenband. Hierdoor wordt het contactoppervlak vergroot. Dit zorgt voor voelbaar voordeel wat betreft comfort, maar genereert ook beduidend meer grip en controle in kritische situaties en op slechte ondergrond.
- Goede bescherming tegen lekrijden.
Plotseling luchtverlies door een binnenband die klapt of door ventielafscheuring is uitgesloten. Tegelijkertijd dicht een vloeibare lekbescherming een lek gedurende de rit binnen tienden van een seconde weer af.
- Tubeless banden voor gravelbikes zijn lichter en sneller in vergelijking met een binnenband/buitenband combinatie.
3. Protectie:
Schwalbe heeft banden met SnakeSkin en MicroSkin, ze zorgen voor respectievelijk hoge en maximale bescherming van de zijwanden tegen insnijdingen. MicroSkin is er voor banden tot 50 mm bandbreedte, SnakeSkin is er voor banden vanaf 50 mm bandbreedte. Ze omvatten het gehele karkas en maken het gebruik van Tubeless Easy mogelijk.
4. Bandenmaat: 38mm of meer
Minimale aanbevolen bandenmaat is 38mm, bij voorkeur 40mm of 45mm. Brede banden bieden meer grip, comfort en verminderen de kans op stootlekken omdat je met nog lagere druk kan rijden. In de bergen heb je meer grip/tractie nodig dan op het vlakke. Waarom dan niet zo breed mogelijk? Niet alle fietsframes hebben ruimte genoeg voor de breedste banden.
Ons advies
We beperken ons tot banden van Schwalbe, daar hebben ervaring mee maar andere merken zoals Continental, WTB, Maxxis hebben ook prima banden. Onze focus op Schwalbe is gebaseerd op bewezen prestaties tijdens de Vasa Sport graveltochten.
3 compounds
De banden van Schwalbe komen in 3 compound varianten:
- de Super Ground
- de Raceguard
- de DD-Raceguard
De Super Ground is de ideale mix tussen rolweerstand, bescherming en grip en heeft bovendien een snakeskin laag rondom de gehele band ter bescherming tegen insnijdingen.
De Raceguard is een goedkopere band die wat meer rolweerstand geeft en iets minder bescherming en wat minder duurzaam is.
De DD-Raceguard geeft de beste bescherming maar heeft de meeste rolweerstand en is net als de Raceguard wat minder duurzaam. Deze DD-Raceguard versie is er vaak alleen in een te brede variant band in de performance lijn.
Deze banden zijn voor onze gravelreizen geschikt:
1. Schwalbe G-One R
De Schwalbe G-One R is gemaakt voor licht offroad terrein, gravelpaden en asfalt. Het Super Race karkas verenigt souplesse, snelheid en controle op het hoogste niveau.
Dit een hele goede band voor zowel droge als natte omstandigheden. Veel grip, weinig rolweerstand, goede bescherming en duurzaam. Ook als het natte en modderige omstandigheden bieden deze banden nog voldoende grip en deze band rolt ook op het asfalt goed.
De eerste keus voor een Vasa Sport gravelbikereis.
2. Schwalbe G-One Overland 365
De all-season gravelband. Addix 4-Season compound: veel grip bij lage temperaturen, lage rolweerstand bij alle temperaturen. De gravelband voor off-road gebruik: gravelwegen, bospaden, trails. Ook onder slechte omstandigheden.
Off-road grip en ongeëvenaarde tractie, zelfs op natte ondergronden. Zeer goede lekbescherming dankzij RaceGuard en versterkt karkas. Verschil met G-One R is dat deze band iets zwaarder is en iets minder grip heeft op natte trails.
3. Schwalbe G-One Bite
Schwalbe G-One Bite
Een gravelband die vooral onverhard en op ongebaande paden tot zijn recht komt. G-One Bite voelt zich duidelijk off-road het beste thuis. Wat minder geschikt voor op het asfalt dan nummer 1 en 2. Deze band heeft wel de meeste grip op natte trails.
Ons advies: G-One R
Voor de gravel reizen bij Vasa Sport raden wij de G-One R aan.
Dit, omdat deze band het beste compromis is tussen grip, levensduur, lekbescherming en rolweerstand.
De routes bij ons zijn qua ondergrond veelal gravel/grind en asfalt, je hebt wat minder behoefte aan een nòg grover profiel, maar wel meer noppen/grip dan bijvoorbeeld de Allround versie, die op veel gravelbikes standaard zijn gemonteerd. De (te) kleine noppen van de G-One Allround geeft te weinig grip in natte omstandigheden.
Wij adviseren een bandenmaat van 40 of 45mm mm, omdat deze over een voldoende grote luchtkamer beschikt. Hierdoor is de kans op een stootlek een stuk geringer.
Tip: Check je frame of deze breedte van banden erin passen.
Binnenbanden mee met de juiste maat
Mocht je toch met binnenbanden rijden, dan moet je weten dat voor 27,5 inch wielen dezelfde binnenbanden worden aangeraden als voor 29 inch wielen. Binnenbanden voor 26inch wielen passen ook op 27,5 inch, maar wordt door de fabrikant afgeraden.
Rijd je tubeless dan is het slim om altijd een reserve binnenbandje mee te nemen.
Tubeless maken van je banden
De voordelen van tubeless banden hebben we beschreven. Je rijdt minder vaak lek doordat de kans op snakebites veel minder groot is. Bij doornen of andere kleine gaatjes zorgt de sealant dat de band weer dicht gaat. De tubeless band heeft een lagere rolweerstand en is vaak lichter dan een binnenband.
Tubeless maken
Sommige velgen zijn al tubeless ready maar als dat niet zo is dan kun je op 2 verschillende manieren je banden luchtdicht maken. Met een rubberstrip, die je vaak in een kit kunt kopen van bijv. No-tubes.
Of met yellow-tape van No-tubes, de methode die veel Vasa Sport gidsen toepassen. Schwalbe heeft ook een tubeless velglint.
Dit lint plak je om je velg heen en vervangt dan het velglint. Deze tape moet je goed strak om de velg heen trekken.
Je begint een stuk voor het ventielgat en eindigt een stuk na het ventielgat zodat het hier dubbel zit. Je kunt eventueel 2 rondes om de velg heen doen om een nog betere afdichting te krijgen.
Hierna maak je met een scherp mes een kruisje in je ventielgat zodat je een losventiel van No-tubes of schwalbe hierin kunt doen. Dit vervangt het ventiel van je binnenband, je hebt dus aparte tubeless ventielen nodig.
Leg daarna je buitenband aan 1 kant om de velg en doe je de juiste hoeveelheid sealant in de band. Leg de band met beide kanten om de velg.
Vervolgens pomp je de band op met een goede standpomp, maar nog beter gaat het met een compressor of booster-pomp zodat de velgrand in de velg kan ploppen.
3. Verzet
Een goed bergverzet is een absolute must om de Alpen en de langere klimmen over te komen. Bij een gravelbike maakt het een groot verschil of je 1 of 2 tandbladen voor hebt welke cassette en dus welk verzet je achter nodig hebt. Veel gravelbikes worden tegenwoordig met 1 tandwiel voor afgeleverd. Dat is voor Nederland zeker prima, ziet er clean en mooi uit maar voor langere klimmen in de bergen is dat waarschijnlijk te zwaar voor de meesten. Daarbij hangt het natuurlijk wel af welke cassette je achter hebt liggen.
Als je 2 voorbladen hebt heeft dit het voordeel dat je voor een kleiner blad hebt en dus lichter kan fietsen bergop, echter zijn vaak de achtercassettes bij 2x11-speed kleiner (bijv. 11-32 of 11-34) dan bij 1x11 (bijv. 11-42) of 1x12 (10-50). Verder kan je zwaarder fietsen bergaf op hoge snelheid omdat je een groter voorblad hebt (veelal 46 tands tov 40). Ook zijn de stapjes achter kleiner als je schakelt, wat fijn is op lange klimmen vooral verhard zodat je eigenlijk altijd een juiste versnelling kan kiezen. Nadeel van 2 tandbladen voor tov 1 is het gewicht en dat je een voorderailleur op je fiets hebt met versnellingskabels.
Kortom, of je nou 10, 11 of 12 speed hebt en 1 of 2 bladen voor, wij raden je aan om te kijken naar je lichtste verzet. Die moet maximaal 0,833 zijn (aantal tanden (kleinste) blad voor / aantal tanden grootste blad achter). Met deze verhouding tandwielen kan je licht genoeg trappen, vooral op de langere klimmen. Hoe kleiner deze verhouding des te lichter kan je bergop fietsen. We adviseren 0,8
Een combinatie van 40/50 (0,8) is dan prima. Haal je dit niet met je huidige verzet, dan raden we je aan een kleiner voorblad en/of een grotere cassette achter te monteren. Let er wel op dat je achterderailleur dat aan kan! 2 tandbladen voor heeft de voorkeur boven 1 blad voor. Heb je toch een te zwaar verzet of twijfel je, weet dan dat je ook je vaak je tandblad voor kan (laten) vervangen zonder gelijk een hele nieuwe groep of fiets te moeten kopen. Ook kan je nog wat spelen met je cassette achter maar die marge is vaak kleiner.
Met deze combi’s kun je ook op de steilste stukken nog licht genoeg blijven trappen, zodat je niet onnodig verzuurt. De klimmen tijdens een TransAlp zijn veel langer dan de meeste gravelbikers gewend zijn en langere tijd boven je “vermogen‟ klimmen leidt onvermijdelijk tot spierpijn en kramp. Eén of 2 dagen met een groter verzet klimmen gaat nog wel, maar er is deze week geen kans om te herstellen en uit ervaring blijkt, dat ook de beste fietsers met een te “groot” verzet vanaf dag 3 een groepje lager moeten fietsen.
Voorbeelden van combinaties zijn:
28 inch | Voorblad | Achterblad | |
---|---|---|---|
kleinste voorblad / | grootste krans achter | = | < 0,833 |
Enkel 12 speed | 40 | 11-50 | 0,8 |
Double Shimano GRX | 46-30 | 11-36 | 0.83 |
Double Sram | 46-33 | 10-36 | |
Enkel 11 speed | 40 | 11-46 Shimano/Sram |
4. Pedalen
Ook klikpedalen zijn onontbeerlijk, ze bieden bergop en bergaf meer zekerheid en zorgen bij het klimmen voor een constante stuwing. Klikpedalen met een groter platform geven meer stabiliteit en zijn handig voor lastige passages, waar je misschien met een uitgeklikte voet meer grip hebt op het pedaal. Flatpedals zijn natuurlijk wel toegestaan, maar deze vragen om schoenen met veel grip en je kunt er lastiger mee aan de pedalen trekken.
We raden MTB klikpedalen aan omdat je hiermee gemakkelijker onverhard te voet kunt gaan. Met racepedalen (en schoenen) is dat erg lastig, daarom raden we dat niet aan.
5. Remmen
Schijfremmen zijn voor een TransAlp een must! Nu komen fietsen met velgremmen bijna niet meer voor, maar wij vinden dat schijven ook echt nodig zijn. De remkracht van een schijfrem is vele malen groter. Ook bij slecht weer heb je nog voldoende remkracht. Kans op een klapband doordat de velg te warm wordt, is er niet.
Wat de grootte betreft adviseren we een minimale grootte van 140mm voor en 140mm achter.
De grootste remkracht zit in de voorrem en de kans dat de rem te warm wordt en gaat koken is groter bij kleinere schijven. De doseerbaarheid is bij een grotere schijf ook beter. Dat betekent dat je harder kan remmen zonder dat je voorwiel gaat slippen omdat de rem blokkeert. Hiermee voorkom je dus valpartijen. Achter is dit van minder belang omdat zich daar minder gewicht bevindt en deze rem sowieso sneller blokkeert.
Wat betreft de blokken heb je de keuze uit organische en metalen blokken. Nu remmen organische blokken bij droog weer prima en gaan minder snel piepen. Alleen ze slijten bij regen wel gigantisch snel. Neem dus altijd extra sets mee als je met organische blokken rijdt. Rijd je met metalen blokken, dan heb je minder slijtage problemen. Nadeel is wel dat deze sneller kunnen gaan piepen. Vooral goed inremmen van de blokken en een goede afstelling van de rem (uitlijning aan de vork/achterbrug) kan dit voorkomen.
6. Fietswinkelpartners
Zeker weten of je fiets klaar is voor de bergen? Breng eens een bezoek aan onze fietswinkelpartners en laat je fiets controleren of gereedmaken voor je reis. Zij hebben niet alleen de expertise, maar de eigenaren rijden zelf ook mee op de reizen en weten dus precies wat nodig is.
Tip: In de Alpen worden de remmen zeer heet. Als de remmen het niet meer goed doen na de 1e dag afdalen, is dat natuurlijk niet fijn en zelfs gevaarlijk. Zeg daarom tegen je fietsenmaker dat de remolie volledig vervangen moet worden.