Langlaufbestemming backcountry trekking Narvikfjell Abisko

Lees hier meer over Narvikfjell als langlaufbestemming en hoe je het beste naar Abisko reist.

1. Over Narvikfjell

2. Route en vereiste ervaring

3. Reizen naar Abisko


1. Over Narvikfjell, werelderfgoed Laponia

Laponia, een enorme (10.000 km2) onbewoonde wildernis die door de UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed. En daar vindt deze reis plaats, geheel binnen de poolcirkel! Hoe ver weg wil je zijn van de beschaving? 

Zweden telt 11 bergtoppen boven de 2.000 meter en deze liggen allemaal in het Kebnekaise gebied, precies waar we heen gaan. De bergen hier zijn heel anders van karakter dan de Alpen. Immense gletsjerkrachten hebben diepe, brede dalen uitgeschuurd en de bergen kenmerken zich door steile wanden en afgeronde toppen. 

Over de dalbodems stromen machtige bergrivieren die uitvloeien in grotere en kleinere meren, maar in de winter is dit alles bedekt met een dikke laag sneeuw en ijs. Ideaal om overheen te langlaufen.

De naam Narvikfjell is eigenlijk een letterlijke vertaling van de bergen van Narvik (dat is het noordelijke deel van deze reis). Fjell betekent in het Noors berg en Narvik is een bekende plaats in het noorden van Noorwegen. De start en finish van deze reis is Abisko in Zweden wat ook wel bekend staat als een plek met grote kans op het noorderlicht. 

Altijd sneeuw!

Vanwege de noordelijke ligging, de hoogte en het tijdstip waarop we deze reis aanbieden ligt er altijd sneeuw. Bovendien zijn de temperaturen in de winter er zelden boven nul, waardoor de sneeuw die er al gevallen is ook blijft liggen.

Authentieke, sfeervolle Zweedse berghutten

Je overnacht in authentieke Zweedse berghutten die op dagafstand van elkaar liggen. 

Kenmerkend zijn de praktische indeling en eenvoud. We overnachten gedurende de week in Zweedse berghutten wat vaak een verzameling kleine, knusse houten hutjes is met een gemeenschappelijke kookruimte en eenvoudige slaapzalen met stapelbedden. De slaapzalen zijn gemengd, we slapen dus allemaal bij elkaar en maken geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Heel Scandinavisch. Er zijn dekbedden en kussens, maar een lakenzak en kussensloop neem je zelf mee. 

Er is geen elektriciteit: je hakt zelf je hout klein en stookt de kachel op. Sanitaire voorzieningen zijn eenvoudig en douches afwezig. Naar de wc gaan is een belevenis: kleine houten huisjes op enkele meters van de hut. 

De Zweedse stugorna hebben een klein winkeltje én een knusse traditionele sauna. Eerst opwarmen bij de hout gestookte kachel en dan rollen door de sneeuw. Dit is pas echt genieten van een eenvoudig leven! 

We maken zelf ons eten klaar en vullen ’s ochtends de thermosflessen met warm water voor thee en koffie onderweg. We lunchen als het mooi weer is buiten en anders in een schuilhutje of noodtent die de gids mee heeft, met ons zelfgemaakte lunchpakket. Avondeten doen we in de hutten. 


2. Route en vereiste ervaring

Welke route volgen we?

De tocht loopt grotendeels boven de boomgrens. De start en finish is in Abisko in Zweden. We lopen via een gemarkeerde winterroute. Een deel hiervan lopen we over de beroemde Kungsleden (Kings Trail / Koningspad). Daar waar mogelijk zullen we ons eigen pad en route lopen en zelf navigeren. 

Vereiste ervaring 

We maken dagtochten die variëren van 12-25 kilometer per dag. Daarbij zullen we af en toe een eind klimmen en soms heerlijk naar beneden zoeven. Ga uit van 150 – 500 hoogtemeters per dag. Met een rugzak van ca 15 kilo vereist dit enige ervaring met langlaufen of alpineskiën, evenals een goede conditie (minimaal 2 x per week sporten), kou bestendigheid én een sportieve instelling. 

Het succes van een tocht als deze is afhankelijk van allerlei omstandigheden, maar vooral je eigen instelling. Af en toe een onverwachte sneeuwduik hoort erbij en daarnaast geldt in Lapland: er is geen slecht weer, alleen slechte kleding. Voor ons betekent dat dat we in principe op de toerdagen gewoon op pad gaan, tenzij het zicht zo slecht is dat de veiligheid in het geding komt. Dan blijven we in de hut. We hebben gedurende deze reis 1 reserve dag wat dient als buffer bij slecht weer, een rustdag of natuurlijk een mooie dagtocht. 

Voor deze reis is langlaufervaring verplicht. Voordat je aan deze tocht deelneemt, raden we je aan om de Backcountrycursus Schwarzwald of Backcountry trekking Feldberg  of een vergelijkbare tocht in Scandinavië te hebben gedaan!

Voorbereidingsbijeenkomst

Voor deze reis houden we een voorbereidingsbijeenkomst. We informeren je zodra de datum van deze bijeenkomst bekend is. 

STF lidmaatschap

De reisprijs is berekend op je STF lidmaatschap. Met dit lidmaatschap krijgen we korting in de accommodaties waar we overnachten. STF lidmaatschap is verplicht bij deze reis! Via deze link kan je online je STF lidmaatschap aanvragen. Ben je lid van Hostelling International? Dat volstaat ook. Je hebt dan geen STF lidmaatschap nodig.


3. Je reis naar Abisko

Deze reis is op basis van eigen vervoer en je reist op eigen gelegenheid naar Abisko.

Deze reis begint officieel in Abisko Turiststation. Om daar te komen heb je twee opties:

1.    Aan te raden: je vliegt 1 dag voordat de reis officieel begint naar Stockholm. In de avond neem je de nachttrein naar Abisko, waar je eind van de ochtend aankomt. Je kan bij het boeken van je treinticket een enkeltje kopen Stockholm Arlanda-Abisko en een ticket Abisko-Stockholm Arlanda. Een retour Stockholm Centraal-Narvik kan goedkoper zijn, maar let op: Stockholm Centraal ligt nog ca 30 min. ten zuiden van het vliegveld.

2.    Alternatief: je vliegt van Amsterdam via Oslo naar Evenes (ca 1 uur met taxi vanaf Narvik) op de dag voordat deze reis officieel begint (dus op zaterdag). Daar boek je zelf een overnachting en reis je  zondagochtend met de trein van Narvik naar Abisko. Het nadeel van deze optie is dat de treinen tussen Noorwegen en Zweden vaak niet rijden vanwege spoorwerkzaamheden en dat Noorse en Zweedse 2 verschillende treinbedrijven zijn.

Treintickets zijn te boeken via de website van de Zweedse spoorwegen SJ

Bij KLM kan je zelf sportbagage/ski’s aanmelden. Op de voorbereidingsdag bij Vasa Sport in Nederland spreken we af om 1 of 2 gezamenlijke skitassen mee te nemen. Dat scheelt in de kosten.

Tip: zorg bij het boeken van je tickets dat je voldoende overstaptijd hebt. 

Wacht met het boeken van je tickets tot je bevestiging ontvangt dat de reis doorgaat. Dat is uiterlijk 2 maanden voor de reis bekend, meestal eerder. Je ontvangt bericht via Mijn Reispagina. Daarna boek je de tickets.
 


Vragen? Stuur een e-mail.